MATEMATİKTE HATA YAPMAK BEYNİMİZİ BÜYÜTÜYOR! | Kitap Kurdu
Hazırlayan: Yavuz A. 2024-09-01 19:54:04

MATEMATİKTE HATA YAPMAK BEYNİMİZİ BÜYÜTÜYOR!

Bir TED Konuşmasında sözlerine şöyle başladı Jo Boaler: Size şunu açıklamak üzere buradayım; Potansiyelinize dair inandığınız her şey öğrendiklerinizi değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor.

Buradaki kaç kişinin kendilerine bir  matematik insanı olmadığı fikri aşılanmıştır veya matematikte bir sonraki seviyeye çıkamayacakları, buna beyinlerinin yetmeyeceği? Bu fikrin bütünüyle yanlış olduğunu söylemek için buradayım, öyle olmadığı beyin bilimiyle ispatlandı

ZEKALARIN GELİŞTİRİLEBİLİR OLDUĞUNA İNANMAK!

ABD’de milyonlarca okul çocuğu, ebeveynleri ve öğretmenleri tarafından inanılan matematik öğrenimi hakkında bazı zararlı ve yaygın düşünceler vardır. Bu farklı düşünceler öğrencilerin öğrenmelerini ve başarılarını önemli ölçüde azaltırlar. En fazla zarar verenlerden biri, bazı insanların “matematik beyni” ile doğduğu, bazılarınında olmadığı ve yüksek başarının sadece bazı öğrenciler için mümkün olduğu düşüncesidir. Bu düşünceye meydan okumak ve öğrencinin öğrenmesini geliştirmek için iki araştırma alanı önemlidir.

Birincisi; beynin esnekliğini gösteren son beyin sinir bilimi, beyinlerin büyüyüp değişebileceğini ortaya koymaktadır.

İkincisi; zihniyet araştırmaları, insanların potansiyellerinin işlenebilirliğine ilişkin fikirlerini “sabit” ten (yeteneğimin değişmediğini) “büyümeye” (öğrendiğimde yeteneğimin değişmesi ve öğrendiğimde değişebilme yeteneğine) değiştirdiğinde öğrenme ve başarılarının düzeldiğini.

Carol Dweck’in öncülüğünde yapılan farklı araştırmalar, öğrencilerin zihniyetlerini değiştirdiklerinde yapamadıklarını düşündüğü şeyleri yaptıklarını göstermiştir.

Diğer bir zarar veren düşünce, matematik öğrenmesinin tamamen fikirler, kavramlar ve yaratıcılıktan ziyade formüller ve ezberlemeyle ilgili olduğu fikridir. Araştırmalar, matematiğe ezberleme konusu olarak yaklaşan öğrencilerin, derinlemesine düşünebilecekleri bir fikir konusu olarak yaklaşanlardan daha düşük başarı elde etiklerini göstermektedir. 

JO BOALER’İN KİLİT FİKİRLERİNDEN BAZILARI

• Herkes matematiği yüksek seviyelerde öğrenebilir.
• Hatalar, zorluklar ve mücadele beyin büyümesi için en iyi zamandır.
• Düşünme derinliği hızdan daha önemlidir.
•  Matematik, yaratıcı ve güzel bir konudur.
• Konuşma ve çizim matematik öğrenmek için iyi stratejilerdir.
• Matematik hepimizin etrafında hayatın içindedir ve önemlidir.
Bu futbol, doğa, hokkabazlık ve dansta matematiğin kendini gösterdiği farklı olaylarda var olmaktadır.

Hazırlayan: Yavuz Atçı

Kaynak: frontiersin.org/articles/10.3389/feduc.2018.00026/full

 

Yavuz Atçı

Matematik Öğretmeni / Kunduz - İçerik Danışmanı / Scientix Bilim Elçisi / Matematik Yazarı